CEKAJU DA CENA KUKURUZA PADNE ISPOD 14 DINARA

Za proteklu radnu nedelju na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu se slobodno može reći da robno-berzanskog prometa nema. Tek jedan zaključen kupoprodajni ugovor početkom nedelje u količini od 50 tona kukuruza, ukupne dinarske vrednosti od 825.000,00 dinara, potvrđuje apsolutnu nezainteresovanost potencijalnih učesnika za robno-berzansko trgovanje.

Pšenica i dalje nisko cenovno kotira, ali ni taj cenovni nivo ne animira izvozne kuće za kupovinom, jer jednostavno ino-tražnje za pšenicom nema.

Soja je cenovno stabilna u kontekstu prošlonedeljnih cena, ali je cenovni “spred” ponude i tražnje dovoljno veliki da ne omogućava ozbiljnije kupoprodajne pregovore.

Jedino je tržište kukuruza nešto dinamičnije, u kontekstu promena cenovnih kotacija. Početak nedelje je, na osnovu jedinog registrovanog ovonedeljnog berzanskog ugovora u količini od 50 tona, potvrdio pad cene žutog zrna na nivo od 16,50 din/kg, sa PDV-om (15,00 din/kg, bez PDV-a), što je statistički za 2,71% niže nego prethodne nedelje. Krajem nedelje ni prodajne kotacije od 14,00 din/kg, bez PDV-a, nisu prolazile.

Ako je verovati izvoznim kalkulacijama, koje su presudne u određivanju domaće tražnje, čeka se trenutak pada cene kukuruza, na nivo značajno ispod 14,00 din/kg, bez PDV-a, kada bi se eventualno cena koštanja uklopila u isplative izvozne aranžmane, spram izuzetno niske svetske cene ove kulture i time animirala domaću tražnju.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.