Cene

PALE CENE NA BERZI PŠENICA 18 KUKURUZ 16,75 DINARA

Protekla nedelja je donela rast berzanskog prometa u odnosu na prethodnu. Ukupno je prometovano 2.373,75 tona robe, što je rast od 37,61 odsto, saopštila je Produktna berza Novi Sad. Finansijska vrednost prometa je iznosila 48.483.000 dinara, što predstavlja rast za 42,4 odsto. Što se tiče cenovnih kretanja, i ove nedelje je nastavljen negativan cenovni trend.

PŠENICA I KUKURUZ POGURALI SVETSKU CENU HRANE

FAO je dao prvu prognozu proizvodnje pšenice u 2017. godini, procenjujući da će ona dostići 744,5 miliona tona, što je za 1,8 posto manje nego u rekordnoj 2016. Indeks cena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu UN blago je porastao u februaru, sedmi mesec zaredom, čemu su doprinele više cene pšenice i kukuruza.

SELO TRAZI ZAŠTITU OD KRAVA

IZ Ruskog Krstura upućen je apel nadležnim institucijama i javnosti da pomognu u rešavanju dugogodišnjeg problema u ovom selu kod Kule, u kojem, kako je navedeno u peticiji 58 zemljoradnika i pismu predsednika Saveta MZ Vladimira Olejara udruženju "Vojvođanska zelena inicijativa", krave sa farme "Kvark" uništavaju useve i zasade, uzrokuju saobraćajne udese i mogu da izazovu epidemiju.

SOJA PORASLA NA 46,20 DINARA, KUKURUZ 16,10

Temperature iznad nule konačno su dozvolile da se omogući prohodnost gornjeg i donjeg toka Dunava, tako da je nastavljen tranport žitarica do Konstance nakon višenedeljnog zastoja. Izvoznici su krenuli sa istovarom robe na barže koja je bila lagerovana i čekala da Dunav postane plovan.

CENA PŠENICE U PADU

Nakon gotovo konstantnog rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, prošle sedmice je došlo do stabilizacije, odnosno pada cena robe koja je prometovana preko novosadske berze.

KUKURUZ BLIZU 16 A PŠENICA 18 DINARA

Trend cenovnog rasta se nastavlja. Robe promerovane preko „Produktne berze“ su skuplje u odnosu na one zabeležene prošle nedelje. Takođe, količinski obim berzanskog prometa beleži konstantan rast usled spuštanja berzanskih provizija, kao i uvođenja novih usluga za svoje članove.

RASTU CENE PŠENICE I KUKURUZA NA BERZI

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, koji su prometovani preko novosadske Produktne berze je nastavljen i ove nedelje. Preko berze je tokom protekle nedelje prometovano ukupno 2.680 tona robe, što je za 174,87 posto više u odnosu na upoređujući period iz prethodne nedelje.