Ponuda zajma izmedu pojedinca u roku od 24 sata!
(Ponuda / Prirodni sokovi)

Ponuda zajma izmedu pojedinca u roku od 24 sata!
03-27-2020

Rješenje vašeg problema s novcem
(Ponuda / Mašine i oprema)

Rješenje vašeg problema s novcem
03-27-2020

Ozbiljna i brza ponuda zajma
(Potražnja / Mašine i oprema)

Ozbiljna i brza ponuda zajma
03-27-2020

I BUGARSKA POLJOPRIVREDA IMA NEISKORIŠĆENI POTENCIJAL

Deset godina nakon pristupanja Bugarske EU i primene Zajedničke poljoprivredne politike, agrarna proizvodnja u zemlji ne odgovara prirodnom potencijalu ovog sektora, tvrde eksperti. Uslovi za bavljenje poljoprivredom u Bugarskoj su drastično promenjeni. Glavni motor tih promena su upravo Zajednička poljoprivredna politika EU i finansijska podrška od strane države u obliku doplate.

U poslednje vreme EU se suočava sa jednim od najvećih izazova, a to je njen razvoj u dve brzine. Stari kontinent nije homogen u ekonomskom i socijalnom pogledu, a kolektivna rešenja koja se donose u procesu izvršenja vode do birokratskih teškoća. Recimo za stare države-članice jedan od glavnih prioriteta su ekološki prihvatljivi uslovi za poslovanje u poljoprivrednom sektoru, dok su za Bugarsku od većeg značaja rast proizvodnje i prihoda u agraru. U tome je zapravo i izazov – iznaći mogućnost za uklapanje te dve doktrine u Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku u toku sedam godinaposle pristupanja Bugarske EU /2007-2013. g./ domaća poljoprivreda je dobilaoko 3,5 milijarde evra u obliku različitih subvencija. Analiza apsorbovanja sredstava iz evropskih agrarnih fondova pokazuje da lavovski deo njih dospeva u ruke krupnih proizvođača– više od 80 odsto svih direktnih plaćanja. Praktično najveću potrebu za podsticaje imaju sitni farmeri.

Danas, kada primenjujemo Zajedničku poljoprivrednu politiku bugarska agrarna proizvodnja je na nivou koji ne odgovara njenom prirodnom potencijalu, smatraju eksperti. Kao rezultat toga Bugarska uvozi poljoprivrednu robu, a skoro 70 odsto te robe na domaćem tržištu nije bugarske proizvodnje.

Jedan od velikih izazova sa kojima se Bugarska mora nositi jeste efikasno apsorbovanje sredstava iz fondova EU, zaključuju eksperti.Po njihovom mišljenju nije važno samo koliko je tih sredstava nego i kakav je njihov dugoročni efekat na bugarsku poljoprivredu i razvoj regiona.

Uredio: Atanas Cenov

Korišćeni su napisi Bugarske telegrafske agencije

Prevod: Ana Andrejeva