Apartman 30m2, Novi Beograd
(Ponuda / Ostalo)

Apartman 30m2, Novi Beograd
01-18-2020

Brz i jednostavan kredit po niskoj kamatnoj stopi
(Ponuda / Ostalo)

Brz i jednostavan kredit po niskoj kamatnoj stopi
01-18-2020

Zajam za pojedince i kompanije u potrebi
(Ponuda / Ostalo)

Zajam za pojedince i kompanije u potrebi
01-18-2020

MIGRANTIMA KUĆE I POSAO NA SELU

Vlada donela uredbu o podsticajima za pomoć migrantima u 2017. Pomoć od 200.000 dinara za pokretanje biznisa do 1,4 milion za kupovinu kuća na selu.

Vlada Srbije donela je uredbu o programu podsticaja za migrante u 2017. godini kojom je predviđeno da se iz budžeta izdvoji 320 miliona dinara da bi se poboljšali uslovi života tim ljudima, piše Blic.

Kako list navodi, to praktično znači da će porodice migranata moći da dobiju od 200.000 dinara, koliko je predviđeno za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi ili zanatstvu, do 1.400.000 dinara koliko je država spremna da finansira kupovinu i adaptaciju seoskog domaćinstva da bi im se obezbedio krov nad glavom, dok su u raseljeništvu.

Za novac iz republičkog budžeta konkurisaće lokalne samouprave koje će procenjivati koji će vid pomoći migranti dobijati.

Prema saznanjima Blica, Vlada Srbije se opredelila za takav način poboljšanja uslova života jer je očigledno da rešavanje njihovog izbegličkog statusa u Srbiji može da potraje duže nego što se procenjivalo.

Pozivajući se na neimenovani izvor, list je naveo da zbog restriktivne politike za prijem migranata u EU njihov broj u Srbiji raste pa je Vlada odlučila da tim ljudima pruži humanije uslove života, a procenjeno je i da je to dugoročno jeftinije za državu jer će migranti zarađivati za život, što sada nije slučaj.

Komeserijat: Srbija neće kupovati kuće migrantima

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je danas da su netačni navodi medija da je Srbija predvidela da iz budžeta izdvojila 320 miliona dinara da bi poboljšala uslove života migrantima i nema nameru da porodicama migranata daje po 200.000 dinara za pokretanje biznisa.

Takođe netačno je da će Srbija dati migrantima po 1,4 miliona dinara za kupovinu seoskih kuća.

Istina je, navodi se u saopštenju, da je vlada na sednici 17. marta usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podsticaja za sprovođenje mera i aktivnosti neophodnih za dostizanje utvrđenih ciljeva iz oblasti upravljanja migracijama za ovu godinu.

Uredbom je je jedinicama lokalne samouprave opredeljeno 288 miliona dinara za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, 20 miliona dinara za povratnike po Sporazumu o readmisiji (naši građani vraćeni iz zemalja EU) i 12 miliona dinara za lokalne samouprave u kojima se nalaze centri za azil, kako bi im se olakšao teret migrantske krize.

Komesarijat za izbeglice i migracije napominje da su svi migranti na teritoriji Srbije, koji su izrazili želju, smešteni u zvaničnim centrima za azil i prihvatnim centrima, kao i da im se u centrima pruža sve što im pripada po Zakonu o azilu.

Iz Komesarijata podsećaju da Srbija migrantima gotovo nikada nije finalna destinacija, pa za navedenim vrstama stambenih rešenja nema potrebe, niti su predviđena zakonom.

(Agencije)