Ponuda zajma izmedu pojedinca u roku od 24 sata!
(Ponuda / Prirodni sokovi)

Ponuda zajma izmedu pojedinca u roku od 24 sata!
03-27-2020

Rješenje vašeg problema s novcem
(Ponuda / Mašine i oprema)

Rješenje vašeg problema s novcem
03-27-2020

Ozbiljna i brza ponuda zajma
(Potražnja / Mašine i oprema)

Ozbiljna i brza ponuda zajma
03-27-2020

KOBASICA OD DVA KILOMETRA

Mesari u Turiji kod Srbobrana, gde je ovog vikenda 33. put održana turističko-gastronomska manifestacija "Kobasicijada", ponovo su nadmašili sami sebe napravivši kobasicu od dva kilometra i 33 metra.

Time su overili rekord od pre četiri godine, kada je turinska kobasica, sa dužinom od 2.029 metara, ušla u Ginisovu knjigu, a nisu izneverili ni tradiciju da ovaj džinovski specijalitet svake godine premaši dva kilometra za onoliko metara koliko godina traje manifestacija.


"Čudovište" od kobasice, upakovano u foliju, juče je, tačno u podne, traktorom zemljoradničke zadruge dovezeno do bine u centru sela iz dvorišta Miroslava Medurića Čike, predsednika Organizacionog odbora "Kobasicijade".

- Kobasicu smo počeli da pravimo u četvrtak, a završili smo je u petak u šest ujutro. Za njenu pripremu zaklano je 35 krmača i utrošeno oko tri i po tone čistog mesa. Nadevena je u kalibriranim prirodnim crevima prečnika 32/34 koja su sastavljena pod pritiskom - rekao je Medurić.

Ovogodišnju "Kobasicijadu" otvorio je predsednik opštine Srbobran Neško Čestić, koji je, prema ritualu manifestacije, od Čike za dinar "otkupio" turinsku bricu (britvu) i njome presekao divovsku kobasicu.

U okviru manifestacije proglašeni su najbolji privatni i industrijski proizvođači kobasice. U domaćoj radinosti najukusnije kobasice napravili su Ranislav Stankov, Šandor Balint i Zdravko Elesin iz Turije, a najuspešniji klanični proizvođači su mesare "Cveta" iz Vrbasa, "Siki" iz Novog Sada i "Zmajevac" iz Iriga.

Miroslav Medurić je zadovoljan održanom manifestacijom

Turija, koja broji 2.300 stanovnika, juče je, kako su procenili organizatori, imala više od 40.000 gostiju iz Mađarske, Slovačke, Češke, Austrije, Nemačke, Italije, bivših jugoslovenskih republika i svih krajeva Srbije. "Kobasicijada" je imala i bogat kulturno-umetnički program, u kojem su u subotu tokom dana nastupila kulturno-umetnička društva iz Bečeja, Kisača, Nove Pazove, Kraljevaca, Žarkovca, Loznice, Kumana i Novog Sada, a večernji termin je bio rezervisan za koncert Ane Bekute.

OD VAŠARA DO EVROPSKE FEŠTE

Predsednik opštine Neško Čestić najavio je da će "Kobasicijada" od seoskog vašara već dogodine prerasti u manifestaciju evropskog tipa. On je obećao i da će lokalna samouprava dovesti nemačke investitore koji će u Turiji otvoriti industrijski pogon za proizvodnju kobasica.

Izvor: NOVOSTI